LORICATUS

Scan to BIM – a 21. századi építőipar alapja

Ha az építészeti, mérnöki és építőipari iparágakban dolgozol, valószínűleg hallottad már a kifejezést „scan to BIM.” De mit jelent ez valójában? Amikor az emberek azt mondják, „scan to BIM,” akkor egy 3D lézerszkennelési folyamatra utalnak, amely során egy fizikai teret vagy helyet pontos digitális reprezentációvá alakítanak. Ez a reprezentáció tervezéshez, előrehaladás értékeléséhez vagy új lehetőségek kockázatának kiértékeléséhez használható.

A folyamat működését és előnyeit részletesen kifejtve, először is fontos meghatározni, miért szeretnél digitális reprezentációt készíteni egy térhez, és tisztázni, mire fogod használni az adatokat.

A lézeres szkennelést egy szakképzett személy végzi egy standard állvány segítségével, amelyre 3D lézerszkennert lehet rögzíteni. A szkenner tokjában lévő lézer magas sebességgel forog, és amikor a láthatatlan lézersugár elér különböző tárgyakat vagy anyagokat, azok helyzetét rögzítik digitális adatként, ez a „pont”. Ezekből a pontokból egyre többet gyűjt össze a lézerszkenner a felmérés során, és így keletkezik egy nagyon pontos 3 dimenziós digitális kép a szkennelt térről vagy helyről, amit „pontfelhőnek” neveznek. Minél több pontot gyűlik össze, annál pontosabb a szkennelés. A szkennelés során másodpercenként közel egymillió egyedi pont gyűlik össze. Ezáltal a 3D lézerszkennelés jelentősen csökkenti a hibalehetőségeket, lehetővé teszi a nagy mennyiségű adat gyors gyűjtését és gyorsabb projektinformáció szolgáltatást.

A lézerszkennerek által használt lézersugarak nem jelentenek veszélyt az emberekre vagy az állatokra, és nem károsítják az épületek szerkezetét sem. A lézersugár csak egyenesen haladhat a szkennelő helyétől, ezért az egész digitális reprezentációhoz több szkennelésre van szükség különböző helyekről, biztosítva a tér teljes lefedettségét.

A digitalizált adatokat azután USB meghajtón lehet kivenni a szkennelőből, majd azt a számítógép standard USB portjába lehet illeszteni. A következő lépések függenek a használt szkennelő hardvertől, de általában egy szoftverprogramban kell megnyitni a nyers szkennelési adatokat, hogy kalibrálják őket, mielőtt megosztanák másokkal, vagy importálnák tervezési vagy projektek közös adatkörnyezetébe. A lépések részletes szakértelmet igényelnek, ezért ajánlott szakértőt megbízni ezen folyamat elvégzésével.

A digitális reprezentációval gyorsan rendelkezésre áll egy nagyon pontos 3 dimenziós kép az épületről vagy helyről. Ez lehetővé teszi, hogy jobban tájékozottan fejtsd ki tervezési javaslataidat, meghatározd a munkáid terjedelmét, vagy ellenőrizd a munkák eddigi haladását. A 3D lézerszkennelésnek számos alkalmazása van, például a forenzika területén, ahol gyorsan és pontosan dokumentálja a bűn- és baleseti helyszíneket, mielőtt azokat újra megnyitnák a forgalom vagy a közönség előtt.

Ha szeretnél többet megtudni az építőipar legfontosabb újdonságairól, iratkozz fel a Loricatus-ra!